Fit op het werk: 4 tips om jouw
medewerkers gezond te houden

De gezondheid van medewerkers wordt een steeds belangrijker thema voor werkgevers. Fitte en vitale medewerkers presteren immers beter en hebben een directe invloed op het werkgeluk en bedrijfsresultaten. Ook kan het ziekteverzuim dalen en de arbeidsproductiviteit stijgen. Maar hoe zorg jij er nou voor dat jullie medewerkers fit op het werk blijven? We inspireren je in deze blog graag met een aantal tips en tricks.

Fysieke en mentale fitheid medewerkers

We hebben het natuurlijk niet alleen over de fysieke gesteldheid van de medewerkers. Ook op mentaal vlak is fitheid ontzettend belangrijk. Thema's zoals personeelstekorten, een hoge werkdruk en burn-out klachten hebben allemaal invloed op de mentale gesteldheid van medewerkers en dus werkprestaties.

Met deze 4 tips stimuleer jij jouw medewerkers om aan de slag te gaan met hun fysieke en mentale gezondheid!

4 tips om fit te blijven op het werk

1. Zorg voor voldoende daglicht

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar daglicht draagt sterk bij aan de mentale gezondheid. Het begrip ‘de winterdip’ komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Dag- en zonlicht zorgen voor de opname van vitamine D en te weinig daarvan zorgt ervoor dat je minder cortisol binnenkrijgt. Cortisol zorgt voor concentratie, een opgewekt gevoel en draagt bij aan stressbestendigheid. 

Zorg er dus voor dat er voldoende daglicht is op kantoor en vergeet niet de thuiswerkers hierop te attenderen. Ook kan je medewerkers stimuleren om tijdens de lunchpauze een wandeling in de buitenlucht te maken om zo voldoende daglicht te krijgen.

2. Stimuleer beweging

“Zitten is het nieuwe roken”. Te veel zitten is ontzettend slecht voor de gezondheid. Met een kantoorbaan van gemiddeld 8 uur per dag zitten we met z'n allen natuurlijk veel te veel. De oplossing? Stimuleer beweging op werk. Nou hoef je niet direct te investeren in een bedrijfsgym of tientallen bureaufietsen. Begin klein met bijvoorbeeld een van onderstaande ideeën:

  • Werken aan een zit/sta bureau;
  • Organiseer een bootcamp;
  • Initieer 'staand vergaderen.

3. Flexibiliteit is the key

Een flexibele organisatiecultuur draagt bij aan de mentale gezondheid van medewerkers. Niet voor niets wordt er tegenwoordig steeds meer de nadruk gelegd op een goede balans tussen werk en privé.

Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, de mogelijkheid tot hybride werken en de introductie van 4 x 9 uur werken. 

“Bij VVV cadeaukaarten kan ik zelf mijn start- en eindtijden bepalen, zolang ik maar mijn uren draai. Zo begin ik het liefst om 8:00 uur 's ochtends zodat ik na het werk nog tijd heb om te sporten. Ideaal! - Marketing medewerker VVV cadeaukaarten.

“Ik rijd iedere dag 1 uur naar mijn werk. Staat er file? Dan start ik mijn werkdag vanuit huis en vertrek ik na de file naar kantoor. Ideaal, want zo haal ik nog meer productieve uren uit mijn werkdag”

4. Creëer een fijne werksfeer

Een fijne werksfeer is natuurlijk de basis voor een goede mentale gezondheid. Zorg ervoor dat collega's zich met elkaar verbonden voelen en organiseer regelmatig activiteiten, teamuitjes of brainstormsessies.

Vergeet ook zeker niet om je waardering te uiten en medewerkers te belonen. Bijvoorbeeld met een eindejaarsgeschenk of viering van een jubileum. Zo zijn er nog tal van andere zakelijke cadeaumomenten.

Meer lezen over werkgeluk? Lees dan snel verder en bekijk de blog met 4 tips om geluksmomenten op het werk te vieren.


Op de hoogte blijven van de laatste cadeautrends of leuke geefmomenten op het werk? Schrijf je dan in voor de VVV CadeauKalender en mis geen kans meer om jouw medewerkers te verrassen.