4 tips om geluksmomenten
op het werk te vieren

Vier jij geluksmomenten op het werk?

Medewerkers die iedere dag met een glimlach aan de werkdag beginnen. Daar droomt toch elke werkgever van? Dat gaat natuurlijk veel verder dan de wekelijkse vrijdagmiddagborrel, een pingpongtafel of het jaarlijkse teamuitje. Wat is nou de sleutel tot succes voor gelukkige werknemers? En hoe vier je de geluksmomenten op het werk? Melloney, HR-manager bij VVV Cadeaukaarten, geeft je in deze blog 4 tips waarmee jij direct aan de slag kunt!

Wat is werkgeluk? 

We vroegen Melloney naar haar definitie van het begrip werkgeluk.

Melloney: “Werkgeluk is voor mij werken vanuit een bepaalde passie of affiniteit. Je hebt de motivatie om te werken bij een bepaalde organisatie of binnen een specifieke functie. Werkgeluk is ook de vrijheid en autonomie om zelf te bepalen hoe je je werk invult. Hierbij kan je denken aan flexibele uren, maar ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel". 

Melloney voegt daar aan toe: “De afgelopen jaren zien we een verschuiving op de werkvloer als we het hebben over productieve arbeid. De manier van aansturen is veranderd: medewerkers krijgen meer vrijheid en autonomie binnen hun functie. Ook zien we dat men meer thuiswerkt ten opzichte van 5 jaar geleden. Dit heeft invloed op een positieve werk-privé balans en dus ook het werkgeluk”. 

“Uit het nationaal werkgelukonderzoek 2022 is gebleken dat 78% van de werkende Nederlanders hun werkgeluk bestempelen met het cijfer 7 of hoger”. Bron: (Happy Office, Gelukkig Werken Nederland en de MonitorGroep, 2022)

Hoe vier je geluksmomenten op het werk en hoe doen we dat bij VVV cadeaukaarten? 

Melloney: "Geluksmomenten zijn er op de werkvloer genoeg. Van het delen van succesmomenten tot een leuke attentie op de eerste werkdag van een nieuwe collega. Maar ook kleine dingen zoals gezonde snacks, een open werksfeer of extra faciliteiten kunnen bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers".
 
"Bij VVV cadeaukaarten vieren we geluksmomenten op verschillende manieren. Zo krijgt iedere nieuwe medewerker een warm welkom met een verse bos bloemen en een persoonlijk kaartje. Niet alleen tijdens de eerste werkdag, maar ook verjaardagen, jubilea of feestdagen zoals Sinterklaas en Pasen gaan niet ongehoord voorbij. Een attentie om de waardering naar al onze medewerkers te uiten". 

"Ook organiseren we iedere maand een medewerkersbijeenkomst, waarbij alle afdelingen samenkomen en elkaar informeren over de huidige werkzaamheden. Dit zorgt voor verbinding tussen collega's, ook van verschillende afdelingen. Na de bijeenkomst sluiten we feestelijk af met een gezamenlijke lunch in thema, van Surinaams tot Grieks en van kroketten tot heerlijke broodjes. Zo'n consistente bijeenkomst zorgt naast verbinding voor een positieve sfeer op de werkvloer en draagt dus bij aan het werkgeluk van de medewerkers", aldus Melloney.

"Natuurlijk zijn er nog genoeg andere geluksmomenten te vieren op werk en houden we elkaar via Intranet wekelijks op de hoogte. Is er een baby geboren of vertrekt er een lieftallige collega? Ook dan is een persoonlijk kaartje, bos bloemen of cadeautje onmisbaar."

Zijn er nog andere dingen die volgens jou bijdragen aan het werkgeluk? 

Melloney: “Jazeker. Hierbij denk ik direct aan goede koffie, de mogelijkheid om een soepje te maken en iedere week vers fruit. Maar bijvoorbeeld ook aan faciliteiten zoals een sta/zit bureau, de kantoorfiets of stilteruimtes waar je even ongestoord kunt werken. 

4 tips om geluksmomenten op het werk te vieren

1. Zorg voor verbinding tussen collega's.

Organiseer regelmatig bijeenkomsten om verbinding te creëren tussen verschillende werknemers van verschillende afdelingen. Plan af en toe eens een gezellige vrijdagmiddagborrel in of stel elkaar regelmatig op de hoogte via Intranet of een ander platform.

Zeker nu we met z'n allen veel meer vanuit huis werken, is het belangrijk om de verbinding met elkaar te blijven opzoeken.

“Op het werk komen en direct een bak koffie van je collega krijgen” 

2. Uit je waardering naar medewerkers

Of het nou gaat om een afscheid, jubileum, zwangerschapsverlof of kleinigheidje tijden Pasen, Sinterklaas of Kerst, er is altijd wel een moment om je waardering te uiten naar medewerkers.

Bedank bijvoorbeeld die ene collega voor haar harde werken of vier de jarenlange samenwerking met de medewerker die al meer dan 20 jaar in dienst.

Met een zakelijk cadeau laat jij jouw medewerkers zien hoe belangrijk ze zijn.

“Kleine geluksmomenten zijn grote successen” 

3. Vier kleine en grote successen

Is een doelstelling gehaald, is een project afgerond of is die ene klant binnengehaald? Vier deze succesmomenten met collega's. Vergeet daarnaast ook zeker niet om kleine succesmomenten te vieren. Sta even stil bij de persoonlijke groei van die ene collega of bedank de leidinggevende voor de prettige samenwerking tijdens een project.

En of je dat met taart, champagne, een cadeautje of bos bloemen doet, dat is helemaal aan jou.

4. Zorg voor een fijne werkomgeving

Werkgeluk zit hem ook in de kleine dingen. Van een goede kop koffie tot heerlijke broodjes in de kantine. Zorg voor een fijne werkomgeving en faciliteer waar mogelijk in gezonde snacks, vers fruit en flexibele werkplekken. Zo houd jij je medewerkers fit én gelukkig en draag je bij aan het werkgeluk op de werkvloer.

Denk ook zeker eens aan groene werkplekken, een juiste klimaatbeheersing en sta/zit werkplekken.

Week van het werkgeluk 2023

In de week van 25 t/m 29 september 2023 is het de Week van het Werkgeluk. Hét ideale moment om extra stil te staan bij het thema werkgeluk.

Vier samen met collega's de geluksmomenten op het werk, organiseer een gezellige bijeenkomst of gebruik een van bovenstaande 4 tips om het werkgeluk bij jullie te verhogen.

Want zeg nou zelf, iedereen wil toch graag gelukkig zijn op het werk.

Zet de week van 25 t/m 29 september dus alvast in de agenda en laat je in tussentijd inspireren met een aantal leuke zakelijke cadeaumomenten

 

Op de hoogte blijven van de laatste cadeautrends of leuke geefmomenten op het werk? 
Schrijf je dan in voor de VVV CadeauKalender en mis geen kans meer om jouw medewerkers te verrassen.