Geldigheidsduur van onze VVV Cadeaukaarten

Let op: onderstaande informatie geldt voor de volgende producten: VVV Cadeaukaart, VVV Shop & Chill Cadeaukaart, VVV Lekker & Weg Cadeaukaart, VVV Online Cadeaucode, VVV Eigen Ontwerp Cadeaukaart. Voor de VVV Lekkerweg Cadeaukaart, uitgegeven na 2019 is de beheervergoeding ook van toepassing. Voor de VVV Dinercheque en VVV Lekkerweg Cadeaukaart (uitgegeven vóór 2019) gelden andere regels: beide cadeaukaarten zijn tot 3 jaar geldig. Daarna vervalt het saldo van de VVV Dinercheque en VVV Lekkerweg volledig.

Hoe lang is jouw cadeaukaart geldig?

Onze cadeaukaarten zijn minimaal drie jaar geldig. Drie jaar na aankoop wordt er jaarlijks een beheervergoeding van €6,- in mindering gebracht op het saldo van jouw cadeaukaart. Na drie jaar kun je je  cadeaukaart dus nog steeds gebruiken, alleen wordt er jaarlijks een bedrag in mindering gebracht op het saldo. In tegenstelling tot andere cadeaukaarten die vaak niet langer dan drie jaar geldig zijn, hebben wij hier wel voor gekozen omdat wij het belangrijk vinden dat de cadeaukaarthouders, zolang als redelijkerwijs mogelijk is, gebruik kunnen blijven maken van het saldo op hun cadeaukaart.

Waarom wordt er na drie jaar jaarlijks €6,- van mijn cadeaukaart afgeschreven?

Het uitgeven van een cadeaukaart kost geld, denk aan materiaalkosten, productiekosten, verkoopkosten, distributiekosten etc. Daarnaast wordt het tegoed op jouw  cadeaukaart veilig weggezet op een derdengeldrekening. Ieder kaartnummer is uniek en kan gezien worden als een bankrekeningnummer waar eenmalig tegoed op gezet wordt om vervolgens te gebruiken tot het saldo van de cadeaukaart ‘nul’ is. Het aanhouden van dit tegoed, net als een bankrekening, kost geld. Wanneer de cadeaukaart gebruikt is en het saldo 'nul' is, wordt deze rekening opgeheven en stoppen de kosten. Wanneer de uitgegeven cadeaukaart niet of pas na een hele lange tijd gebruikt wordt, lopen deze kosten langer door. 

Waarom beperken we de geldigheid van de cadeaukaart niet tot drie jaar?

Wij hebben ervoor gekozen om de geldigheid van onze cadeaukaarten niet te beperken tot drie jaar, maar deze door te laten lopen. We koppelen daar geen einddatum aan. Om de kosten hiervoor te dragen zijn we dus wel genoodzaakt om na drie jaar jaarlijks beheerkosten in rekening te brengen voor het aanhouden van het tegoed op jouw cadeaukaart. 

Hoe kan je als consument het beste met deze geldigheidsduur omgaan?

Het is vervelend als je niet weet hoe lang je cadeaukaart nog geldig is. Je kunt bij de kassa in een winkel of in onze saldochecker bekijken wanneer jouw cadeaukaart uitgegeven is en zodoende nagaan tot wanneer je niet te maken hebt met de jaarlijkse beheerkosten. 

Ons advies is om een cadeaukaart zo snel mogelijk uit te geven óf zelf goed in de gaten houden wanneer de drie jaar voorbij zijn, zodat je het saldo op je cadeaukaart volledig kan besteden. Wacht je te lang met het inwisselen van een cadeaukaart, dan loop je bovendien meer risico op inleverproblemen bij faillissement. Dit geldt zeker bij cadeaukaarten die je maar bij één winkel(keten) kunt inleveren.

Tip: Bekijk of je cadeaukaart nog andere beperkende voorwaarden heeft via de website van Consumentenbond of lees de gebruiksvoorwaarden van de VVV Cadeaukaart.